БАДЊЕ ВЕЧЕ

БАДЊЕ ВЕЧЕ

 

БАДЊЕ ВЕЧЕ
БАДЊЕ ВЕЧЕ

6. јануар – Бадњи дан

Бадњи дан се слави уочи Божића и назван је тако по бадњаку који се уносу у кућу. Бадњак је символ самога Христа и Његов улазак у свет и у наше домове. Ложење бадњака представља топлину Христове љубави, али нас подсећа и на дрва која су пастири донели како би угрејали тек рођеног Богомладенца у хладној пећини. Некада је рано ујутро домаћин куће одлазио у шуму да сече бадњак који ће унети у кућу то вече. Домаћица бадњак посипа житом из сита, а потом се уноси слама и посипа по целој кући, у којој су скривани дарови. Деца  тада  пијучу као пилићи и траже дарове по слами. Слама која се посипа по кући нас подсећа на сламу из јасала на коју је Богородица положила тек рођеног Богомладенца. Дарови којима се дарују деца подсећају на дарове којима су три мудраца даривала Христа. Некада се на Бадње вече није вечерало за столом, већ се седело  по постртој слами. Ова слама се три дана није износила из куће. Последњих година уобичајено је да се људи окупе код цркве и тамо заједно ложе бадњак. Вечера на Бадње вече је обавезно посна, зато што је то последњи дан Божићног поста. После Божића гранчице бадњака се стављају негде у воћњак, да птице праве гнезда. Ако то није могуће, треба га изгорети у шпорету, пећи или негде где може безбедно да се  заложи ватра, на месту на којем се не гази.

БАДЊЕ ВЕЧЕ
БАДЊЕ ВЕЧЕ

МИР БОЖЈИ. СРЕЋНО БАДЊЕ ВЕЧЕ.

НАПИШИТЕ НОВОГОДИШЊИ ИЛИ БОЖИЋНИ ДОЖИВЉАЈ! 

 

ДОЖИВЉАЈЕ СТАРИЈИХ ДРУГАРА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ И САДРЖАЈ ВАШЕ ПРИЧЕ ПОСЛАТИ У КОМЕНТАРУ ИЛИ НА:

dejanib2000@gmail.com

 

Божић

Божић је најрадоснији празник у години. Слави се рођење Господа Исуса Христа.
На Божић су сви срећни и породица је на окупу на свечаном ручку. На Бадње вече се ломи чесница и пали се бадњак и цео дан се пости. Ове године сам ја извукао новчић у колачу.
Празнике сам провео у Београду. Време је било ружно, тако да сам углавном ишао у играонице и код родбине.

Марко Милојевић

 

Божић

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа. Обележава се у кругу породице и највише му се радујемо ми – деца. Бадње вече и Божић сам провела у својој кући у Белом Потоку у друштву родитеља, баке, деке, моје секе и брата од тетке Лазе.
Од раног јутра смо почели спремање разних јела. Са баком смо месиле тесто и правиле хлеб у разним симболичним облицима: плетеницу за лепшу и бујнију косу, шаке за вредне који раде, књиге за ђаке, њиву и волове Петраавље и срећу целе породице.
Цео дан смо постили и једва смо чекали вечеру да пробамо све то што смо испекли. Сачекали смо ватромет испред наше сеоске цркве и одмах после тога је деда узео бадњак и унео га у кућу уз пратњу нас пилића који смо пијукали и ишли за њим. Бацили смо на баку, тату и маму кукуруз, пшеницу и сунцокрет уз речи „Христос се роди“ честитајући тако долазећи Божић. Мој брат Лаза и ја смо са „воловима орали по њиви“, затим смо поделили свакоме по парче њиве за задравље и вечера је могла да почне. Причали смо, смејали се и уживали у Бадњој вечери чекајући Божић.
На Божићно јутро смо поранили, бака је већ наложила ватру, а мој брат је био спреман да бадњаком проџара ватру и пожели све најлепше жеље док у ватри севају варнице. После доручка смо обишли и нахранили све наше пернате, оклопљене и крзнене љубимце и посетили нашег рођака Владу, који је баш на Бадњи дан купио својим унуцима пони коњића. Морали смо да га видимо и мало се дружимо са њим. Као знак другарства понели смо му јабуку, посластицу који ни један коњ не одбија, био он велики или мали.
За ручак смо се поново окупили око трпезе и овог пута сви заједно изломили чесницу у којој су се налазили бадњак, глог, зрно кукуруза и парица, скривене у укусној чесници.
Свако је добио по нешто, а ја још један прелепо проведени Божићни дан за памћење.

Петра Ђорђевић

 

Божић

Божић је најрадоснији празник који се слави у кругу породице. Мама је месила чесницу у коју је убацила неколико зрна пшенице и кукуруза, мало пасуља и један „златни“ динар. Када се чесница испекла и мало охладила сви смо ломили колач. Ја сам пронашла пшеницу и кукуруз и мама ми је рекла да то значи здравље и благостање, а моја сестра је пронашла динар и тата јој је рекао да ће имати пуно пара током целе године. Веселили смо се дану Христовог рођења.

Марија Рађеновић

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s